Γ.Π.Α.

Επικοινωνία

Αιτήσεις - Οδηγίες

Ιστολόγια

Φόρουμ

Ανακοινώσεις

Τα υψηλά επίπεδα ανεργίας στην Αμερική αποθαρρύνουν τους ξένους υπηκόους που αναζητούν εργασία

24 Μάιος 2011
Ο αριθμός των αιτήσεων για την πάλαι ποτέ πολυπόθητη βίζα, η οποία επιτρέπει στους ξένους υπηκόους να εργαστούν στις Ηνωμένες Πολιτείες, έχει μειωθεί σημαντικά κατά το έτος 2011. Το φαινόμενο οφείλεται στην οικονομική ύφεση που περιορίζει τη δυνατότητα ανάκαμψης της αγοράς.
 
Η Υπηρεσία Ιθαγένειας και Μετανάστευσης των ΗΠΑ έδωσε στοιχεία στην εφημερίδα Wall Street Journal με βάση τα οποία φέτος, εντός του Απριλίου, ελήφθησαν από επιχειρήσεις 8.000 αναφορές για θεωρήσεις βίζας, ενώ τον Απρίλιο του 2010 καταγράφηκαν 16.500 αναφορές και τον Απρίλιο του 2009 περίπου 45.000 αναφορές.

Πολλές εταιρείες υψηλής τεχνολογίας αναζητούν για απασχόληση αλλοδαπούς εργαζόμενους, γι' αυτό η βίζα θεωρείται περιζήτητη για όσους επιθυμούν να εργαστούν σε αυτόν τον τομέα. Ωστόσο, μετά την οικονομική κρίση, ο αριθμός των αιτήσεων μειώθηκε σημαντικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2008, πριν ξεσπάσει η οικονομική κρίση, ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός θεωρήσεων βίζας (65.000) είχε συμπληρωθεί από την πρώτη μέρα υποβολής αιτήσεων.

Το κόστος της θεώρησης μιας βίζας είναι ιδιαίτερα υψηλό και μπορεί να φτάσει τα $ 9.000, γεγονός που αποτελεί έναν ακόμα περιοριστικό παράγοντα του αριθμού των υποβαλλόμενων αιτήσεων.

Επιπλέον, σε μία μεταβαλλόμενη παγκόσμια οικονομία, ανερχόμενα κράτη όπως η Ινδία με ακμάζουσα βιομηχανία Πληροφορικής, παρέχουν στους πολίτες τους νέες ευκαιρίες εντός των συνόρων τους. Έτσι οι πολίτες που υπό άλλες συνθήκες θα επέλεγαν να εργαστούν ως μετανάστες, τώρα επανεξετάζουν την προοπτική μετανάστευσης στην Αμερική.

Θεωρητικά, η μέγιστη διάρκεια θεώρησης της βίζας είναι έξι έτη. Οι κάτοχοι που θέλουν να συνεχίσουν να εργάζονται στις Ηνωμένες Πολιτείες πέραν των έξι ετών, αλλά δεν τους έχει χορηγηθεί το καθεστώς του μόνιμου κατοίκου, θα πρέπει να παραμείνουν εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών για ένα έτος πριν υποβάλουν εκ νέου αίτηση θεώρησης. Ωστόσο, για εργαζόμενους υψηλής εξειδίκευσης (αρχιτέκτονες, μηχανικούς, προγραμματιστές υπολογιστών, γιατρούς, στελέχη επιχειρήσεων και καθηγητές κολλεγίων), ισχύει ένα προνομιακό καθεστώς θεώρησης βίζας.

 

Nathan Eddy

(Πηγή: eweek.com, 09/05/2011)