Γ.Π.Α.

Επικοινωνία

Αιτήσεις - Οδηγίες

Ιστολόγια

Φόρουμ

Ανακοινώσεις

Ανάπλαση Πεδίου του Άρεως

25 Απρ 2010
«Ενα παράθυρο για να μπει καθαρός αέρας στο Λεκανοπέδιο». Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα των έργων ανάπλασης που εκτελούνται με εντατικούς ρυθμούς στο Πεδίον του Αρεως. Η έκταση των 230 στρεμμάτων, αρκετά μεγαλύτερη αυτής του Εθνικού Κήπου, σήμερα είναι κρυμμένη πίσω από εργοταξιακές λαμαρίνες.

Πίσω τους δουλεύουν συντηρητές, κηπουροί και οικοδόμοι με στόχο στις αρχές του φθινοπώρου να μας ξαφνιάσουν ευχάριστα. Η πρώτη γεύση ετοιμάζεται αυτές τις ημέρες, όταν θα ανοίξει το μεγάλο μονοπάτι που θα αποκαθιστά τον μεγάλο περίπατο από το ύψος της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού έως το άγαλμα του βασιλέως Κωνσταντίνου.

Οι αλλαγές

Δεν είναι η μόνη έκπληξη που περιμένει τους κατοίκους του Λεκανοπεδίου. Χάρη σε ένα πρόγραμμα ύψους 9 εκατ. ευρώ, ο χώρος, που πήρε το όνομά του από το ρωμαϊκό Campus Martius και άντεξε σε πολλές απειλές αφανισμού του, θα γνωρίσει πολλές αλλαγές. Με 95.000 νέες φυτεύσεις, φιλοδοξεί να αποτελέσει το βοτανικό κήπο του Λεκανοπεδίου, χωρίς να λείπουν και οι πιο «σκληρές» γωνιές με υποδομές για σκέιτμπορντ. Η αλλαγή στο γνωστό και από τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις Πεδίον του Αρεως θα έρθει μέσα από παρεμβάσεις σε επιλεγμένες περιοχές:

- Τον μινωικό λαβύρινθο, μια ελικοειδή διαδρομή που κατασκευάζεται προς την πλευρά της λεωφόρου Αλεξάνδρας, κοντά στην είσοδο από την οδό Μπούσγου. Σε μήκος περίπου 250 μέτρων ο επισκέπτης θα περιπλανηθεί σε μια όαση φυτών που ταιριάζουν με το αττικό τοπίο. Φυτεύονται αυτή την περίοδο 35 είδη δένδρων, 40 είδη θάμνων και 130 είδη αγριολούλουδων, όπως προβλέπει η κηπευτική μελέτη.

- Το ροδώνα που δημιουργείται στη θέση της παλιάς ιππευτικής σχολής. Αποτελείται από διπλή σειρά τριανταφυλλιών σε όλες τις αποχρώσεις, κατά μήκος μιας σπειροειδούς διαδρομής που θα διαθέτει και πέργολες για τις αναρριχώμενες ποικιλίες.

- Την υδάτινη διαδρομή που διαμορφώνεται στη βόρεια πλευρά του κήπου και θα περιλαμβάνει μια δενδροστοιχία από πλατάνια και άλλα δένδρα, τα οποία φυτεύονται κατά μήκος ενός καναλιού που έχει ήδη ολοκληρωθεί και απομένει να γεμίσει νερό.

- Το άγαλμα της Αθηνάς, που σήμερα θυμίζει... Βαγδάτη με τις εργασίες ανασκαφής της ασφάλτου να βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Το εμβληματικό άγαλμα θα αποκτήσει σύντομα «συντροφιά», καθώς θα δημιουργηθεί ο ελαιώνας του κήπου. Εκτός από τις ελιές, θα φυτευθούν θάμνοι και θα γίνει ειδική εδαφοκάλυψη.

Θ' αλλάξουν επίσης:

- Η οδός των Ηρώων με τα γνωστά αγάλματα, όπου γίνονται εργασίες συντήρησης από ειδικό συνεργείο και με την επίβλεψη του υπουργείου Πολιτισμού. Τα πράσινα παρτέρια που τα περιβάλλουν έχουν αυξηθεί, ενώ οι φοίνικες έχουν μεταφυτευθεί στο κέντρο του νέου διαδρόμου.

- Το θέατρο του Αλσους, με το γνωστό αλλά πολλαπλά κακοποιημένο κτιριακό συγκρότημα, που θεωρείται λαμπρό δείγμα της αρχιτεκτονικής του Μεσοπολέμου. Εγινε γνωστό στη δεκαετία του '60, τότε που στέγαζε τα νέα ταλέντα και τα άλλα προγράμματα του Γιώργου Οικονομίδη. Εχουν ήδη αφαιρεθεί οι νεότερες προσθήκες που αλλοιώνουν το χαρακτήρα του και τα συνεργεία δουλεύουν για να δημιουργήσουν ένα χώρο πολιτισμού και αναψυχής.

- Το παλιό θερινό θέατρο «Αλίκη», από το οποίο έχουν απομείνει ελάχιστα ίχνη που αποξηλώνονται. Στη θέση του θα δημιουργηθεί μια υπαίθρια εξέδρα που θα φιλοξενεί ερασιτεχνικές δραστηριότητες.

Κοινός παρονομαστής όλων των έργων είναι ο σεβασμός στην ιστορία αλλά και το ύφος του Πεδίου του Αρεως, σε συνδυασμό με τη γενναία ενίσχυση του πρασίνου. Δεν είναι τυχαίο ότι το οικολογικό «λίφτινγκ» έχει ανατεθεί σε πολυμελή ομάδα αρχιτεκτόνων και άλλων ειδικών, με επικεφαλής τον Αλέξανδρο Τομπάζη και τον Χάρυ Μπουγαδέλλη. Απαράβατος κανόνας είναι να μη προστεθεί ούτε ένα τετραγωνικό μπετόν! Η άσφαλτος θα απομακρυνθεί, με ελάχιστες εξαιρέσεις και στη θέση της δημιουργούνται διάδρομοι με «πατημένο» χώμα. Με «πράσινη» ματιά αντιμετωπίστηκε ο φωτισμός, που βασίζεται σε λαμπτήρες χαμηλής κατανάλωσης.

Ενα πραγματικό δάσος

Εμφαση δίνεται στη φύτευση. Στο πάρκο υπήρχαν 4.388 δένδρα και πάνω από 11.000 θάμνοι, ενώ με την κηπευτική μελέτη του Α. Μπαρμπούτση θα προστεθούν 1.178 δένδρα, περίπου 17.000 θάμνοι και πάνω από 60.000 ανθοφόρα φυτά. Επιλέχθηκαν είδη που απαντώνται στο αττικό τοπίο, ενώ για την εδαφοκάλυψη θα επιστρατευθούν είδη που δεν απαιτούν μεγάλες ποσότητες νερού. Το πότισμα εξασφαλίζεται από γεωτρήσεις, ενώ θα αξιοποιούνται ακόμη και τα υπολείμματα από τα κλαδέματα των φυτών για την παραγωγή φυτικού λιπάσματος για τα φυτά.

Το έργο αποτελεί το «καμάρι» της υπερνομαρχίας Αθηνών-Πειραιώς, όπως μας εξηγεί η Ντίνα Μπέη, που ασχολείται προσωπικά με την πρόοδο των εργασιών. «Η βελτίωση της ποιότητας ζωής στην Αθήνα και ολόκληρο το Λεκανοπέδιο αποτελεί μόνιμο μέλημά μας» υπογραμμίζει και θεωρεί πως η αυτοδιοίκηση, ιδιαίτερα σήμερα μέσα από τις νέες δομές που θα δημιουργηθούν από τον «Καλλικράτη», οφείλει να δραστηριοποιηθεί υπέρ του περιβάλλοντος και της εξυπηρέτησης του πολίτη. «Η ολοκλήρωση της ανάπλασης του Αττικού Αλσους και σε λίγο καιρό της ανάπλασης του Πεδίου του Αρεως αποτελούν δείγμα γραφής για το έργο της υπερνομαρχίας. Η προσπάθεια βέβαια δεν τελειώνει εδώ», μας διαβεβαιώνει.*

Το χρονολόγιο

  • 1880 Ο παλιός στρατώνας του Οθωνα γίνεται τόπος συνάντησης τα μεσημέρια της Κυριακής. Η φιλαρμονική έπαιζε στην πολυγωνική εξέδρα που υπήρχε μπροστά στο ναό των Ταξιαρχών.
  • 1887 Με βασιλικό διάταγμα χαρακτηρίζεται κήπος και εντάσσεται στο σχέδιο πόλης.
  • 1927 Αγώνες για να μη διατεθεί για τις ανάγκες του δικαστικού μεγάρου και του Εθνικού Θεάτρου. Ως τότε ήταν χώρος απόθεσης των μπάζων από τα έργα του Ηλεκτρικού.
  • 1934 Επί υπουργίας Π. Ράλλη διατίθενται τα πρώτα κονδύλια για τη διαμόρφωση του πάρκου.
  • 1935 Ανατίθεται σε μέλη του Σωματείου Γλυπτών η φιλοτέχνηση των προτομών των ηρώων του 1821. Τρία χρόνια μετά στήθηκε ο έφιππος βασιλιάς Κωνσταντίνος στην κεντρική είσοδο.
  • 1952 Στήθηκε το άγαλμα της Προμάχου Αθηνάς, που αποτελεί το ηρώο των Βρετανών, Αυστραλών και Νεοζηλανδών οι οποίοι έπεσαν στην Ελλάδα κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
  • 2000 Παραχωρείται στη νεοσύστατη υπερνομαρχία Αθηνών-Πειραιώς από το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ, στο οποίο ανήκε ώς τότε. Δίνονται κονδύλια για έργα συντήρησης στις τρεις παιδικές χαρές.


της ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ                                                               (Πηγή: Ελευθεροτυπία 18.04.2010)