Γ.Π.Α.

Επικοινωνία

Αιτήσεις - Οδηγίες

Ιστολόγια

Φόρουμ

Ανακοινώσεις

2.500 δέντρα μεταμορφώνουν τον Κεραμεικό

18 Σεπ 2012
 
Ανάσα για τους κατοίκους της Αθήνας αποτελεί το νέο πάρκο στον Κεραμεικό, έκτασης 9 στρεμμάτων, που θα ανοίξει για τους πολίτες στα τέλη του μήνα μαζί με υπόγειο πάρκινγκ 5 επιπέδων, συνολικής χωρητικότητας 270 θέσεων, εξυπηρετώντας τις μετεπιβιβάσεις στον σταθμό του μετρό «Κεραμεικός», που βρίσκεται σε απόσταση μόλις 300 μέτρων.
 
Για να δημιουργηθεί αυτή η μικρή όαση πρασίνου, μόλις 2 χλμ. από την Ομόνοια, έχουν φυτευθεί φυτά και δέντρα από την ελληνική επικράτεια όπως ελιές, κέρδοι, κυπαρίσσια, μουριές, πλατάνια, σφένδαμοι, χαρουπιές, πικροδάφνες αλλά και δενδρολίβανα, γιουνίπεροι, δάφνη του Απόλλωνα, λιγούστρα, πασχαλιές, μυρτιές και σχίνα.
 
Στον «πάγο»
 
Στον χώρο, ιδιοκτησίας του δήμου της Αθήνας, στη συμβολή των οδών Πειραιώς και Ιεράς Οδού, είχε αρχικώς προγραμματιστεί η κατασκευή του σταθμού του μετρό αλλά λόγω προβλημάτων διέλευσης της χάραξης της γραμμής κάτω από τον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού το έργο εγκαταλείφθηκε, ενώ είχε ήδη πραγματοποιηθεί η εκσκαφή του.
 
Για περίπου 4 χρόνια, συνολικά 9 στρέμματα είχαν αφεθεί στην τύχη τους, με τα λιμνάζοντα νερά της βροχής να έχουν μετατρέψει το ημιτελές κέλυφος του κατηργηθέντος σταθμού σε εστία μόλυνσης που υποβάθμιζε το περιβάλλον θέτοντας ακόμη και θέμα δημόσιας υγείας των κατοίκων της περιοχής.
 
Χώρος δροσιάς
 
Με πρωτοβουλία της Αττικό Μετρό και του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, η εικόνα αλλάζει, καθώς ολοκληρώνεται η φύτευση πάνω από 2.500 δέντρων, θάμνων και φυτών. Το πάρκο θα διαθέτει και γκαζόν σε έκταση 4,5 στρεμμάτων, ώστε ο χώρος να γίνει ακόμη πιο φιλικός στο περπάτημα και στο παιχνίδι.
 
Επίσης, προβλέπεται η δημιουργία χώρων περιπάτου, ενώ θα υπάρχουν και παγκάκια σε πολλά σημεία του ανοιχτού κήπου που δημιουργείται, προκειμένου να ξεκουράζονται, να συναντώνται αλλά και να δροσίζονται μικροί και μεγάλοι.
 
Το μέτωπο πρασίνου συνεχίζεται 300 μέτρα πιο κάτω, όπου οριοθετείται ο σταθμός του μετρό «Κεραμεικός» και έχει διαμορφωθεί πλατεία - πάρκο συνολικής έκτασης 11 στρεμμάτων.
 
«Το πάρκο θα αναβαθμίσει οπτικά, πολιτιστικά αλλά κυρίως περιβαλλοντικά την ποιότητα της ζωής των κατοίκων της περιοχής, αυξάνοντας τον δείκτη ευφορίας», υπογράμμισε στη Real news ο ερευνητής περιβαλλοντολόγος καθηγητής Μιχάλης Πετράκης. «Το μικροκλίμα θα αλλάξει αισθητά, ενώ στην περιοχή η θερμοκρασία, λόγω του πρασίνου που πλέον έχει αναπτυχθεί, θα μειωθεί έως και τέσσερις βαθμούς, ακόμη και πέντε κατά τις βραδινές ώρες», προσθέτει.
 
Υπερθέρμανση
 
Ο Μιχ. Πετράκης υποστηρίζει ότι η δενδροφύτευση πρέπει να συνεχιστεί και σε άλλα σημεία του λεκανοπεδίου, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τόσο η υπερθέρμανση όσο και το φαινόμενο των θερμικών νησίδων που μπλοκάρουν τη ζέστη στην ατμόσφαιρα, κάνοντας τη ζωή των κατοίκων της μεγαλούπολης ανυπόφορη.
 
«Πρέπει να φροντίσουμε τον Εθνικό Κήπο, να ενισχυθεί από δέντρα η πλατεία Αιγύπτου, να δοθεί έμφαση στη δενδροφύτευση των περιοχών της δυτικής Αθήνας -όπως Περιστέρι, Ιλιον, Αγία Βαρβάρα- κάτι που συμβαίνει αλλού, όπως στην Αγία Παρασκευή. Η πολιτεία πρέπει να σταματήσει να αδιαφορεί και είναι απαραίτητο να ληφθούν άμεσα μέτρα για τον σχεδιασμό επιπλέον αναπλάσεων», τονίζει.
 
Με την ολοκλήρωση του νέου πάρκου δημιουργείται ένας μεγάλος «πράσινος» περίπατος που ξεκινά από τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου και συνεχίζει προς Αποστόλου Παύλου - Θησείο, για να καταλήξει στην Ερμού και την Πειραιώς.
 
Ταυτόχρονα, δημιουργούνται πλέον προϋποθέσεις μιας πράσινης ζώνης περιπάτου προς την Ακαδημία Πλάτωνος και κατά μήκος της Αρχαίας Ιεράς Οδού.
 
 
της Φαίης Χρυσοχώου
(Πηγή: Real.gr, 17/09/12)